10 Jan 2017

Scheiden, wie blijft in de huurwoning?

Scheiden, op zoek naar een tijdelijke huurwoning

U gaat scheiden, wat nu?

Een groot deel van woningzoekers op de woningmarkt bestaat uit mensen die hun relatie beëindigen, gaan scheiden. Jaarlijks gaan er ongeveer 100.000 stellen in Nederland uit elkaar.
In veel gevallen is het zoeken naar vervangende woonruimte één van de eerste acties die wordt ondernomen. Dit vaak nog voordat men echt weet wat de gevolgen zijn van de scheiding. Als je samen met je (ex)partner een huurwoning huurt dan heb je veel vragen omtrent het afwikkelen van de scheiding.

Scheiding, wat gebeurt er met ons huurhuis?

Als jullie samen in een huurhuis wonen, blijft een van jullie waarschijnlijk ook na de scheiding de woning huren. Wie er dan blijft wonen, mag je zelf bepalen. Je hebt als je getrouwd bent allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
Hoofdhuurder of medehuurder, wat betekent dit?
Als echtgeno(o)t(e) of geregistreerd partner ben je automatisch medehuurder. Het is daarbij niet van belang of je naam wel of niet onder het huurcontract staat. Wanneer je als medehuurder het huis toegewezen krijgt, wordt je hoofdhuurder. Het is wel verstandig om na de scheiding het huurcontract aan te laten passen.

Huurwoning en voorlopige voorziening                      divorce, blog

Om er zeker van te zijn dat je in het huurhuis kunt blijven wonen, kun je bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de woning aanvragen. Je ex-partner moet dan het huurhuis verlaten. De voorlopige voorziening eindigt zodra de scheiding definitief is.
Zo kom je aan betaalbare woonruimte na de scheiding
Ben je verwikkeld in een echtscheiding en heb je besloten om toch te verhuizen? Dan ben je vast op zoek naar een andere betaalbare woonruimte. Hoe pak je dat aan en hoe laat je het passen in je budget? Wij geven je enkele tips.
Inkomen en wonen
Hoe en waar je kan gaan wonen is afhankelijk van je inkomen. Heb je een parttime baan of een laag inkomen dan is het erg lastig om aan betaalbare woonruimte te komen. Je kan wel een familielid of aan goede vrienden vragen om borg voor jou te staan (veel particuliere verhuurders accepteren borgstelling), mits ze zelf voldoende inkomen hebben.
Wachttijden
In iedere gemeente kun je je inschrijven bij de woningbouwstichting voor betaalbare huurwoningen waar je met een laag inkomen ook nog eens huurtoeslag voor kunt aanvragen. Maar als je je nu pas gaat inschrijven dan moet je in veel gevallen nog jaren wachten voordat je een keer aan de beurt bent. Urgentieverklaringen behoren in veel gemeenten, zeker in de omgeving Randstad, helaas tot de voltooid verleden tijd. Dat houdt in dat je daar niet meer op hoef te rekenen.

Woningbouwstichting

Heb je voldoende inkomen (je moet ongeveer huurprijs x 3 a 5 bruto maandsalaris hebben per maand) en wil je echt zo snel mogelijk weg en opnieuw starten dan kun je beter persoonlijk langs gaan bij de woningbouwstichting in jouw gemeente. Realiseer je dat je niet kieskeurig kunt zijn en je zal moeten accepteren wat zij jou aanbieden.

Sociale netwerk

Is er niks mogelijk bij de woningbouwstichting? Schakel dan al je sociale media kanalen en vrienden-netwerk in. Vraag maar eens rond, zet Facebook in of Twitter en kijk of je via via tijdelijk aan een woning kan komen.

Anti-Kraak

Lukt het je niet om via via een woning te vinden die tijdelijk leeg staat? Denk dan eens aan anti kraak woningen. Dit zijn huizen of flats die over enige tijd worden gesloopt omdat er een nieuw bestemmingsplan is gekomen of omdat er nieuwe huizen worden gebouwd. Zoek maar eens op Anti Kraak woningen op Google en je zult verstelt staan van de mogelijkheden.

Leegstaande koopwoningen

De eigenaren zijn al lang verhuisd naar de nieuwe woning en hopen dat hun oude huis toch eindelijk eens verkocht zal worden. Benader ze via de makelaar en leg uit waar je naar op zoek bent.

Particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn vaak veel soepeler wat woningverhuur betreft. Wij adviseren echter altijd om een verhuurmakelaar in armen te nemen. De verhuurmakelaar zorgt dat alle documenten in orde zijn en alles netjes afgehandeld wordt. De diensten van de verhuurmakelaar zijn niet gratis. Orange Wonen Verhuurmakelaar kan u helpen om zo snel mogelijk nieuwe woonruimte te vinden.

Neem contact met ons op om geheel kosteloos en vrijblijvend uw mogelijkheden te bespreken.

Op de website van Echtscheiding Wijzer kunt u alles lezen over uit elkaar gaan en scheiden en vindt u goede tips om alles goed te regelen.

Administrator

Reactie

Loading Facebook Comments ...