Verhuizing en energiecontract: wat moet je weten

20 Mar 2019

Verhuizing en energiecontract: wat moet je weten

Verhuizen naar een nieuwe woning is altijd heel spannend, vooral met alle bijkomende zaken die je moet regelen, waaronder het energiecontract. Gelukkig kom je in Nederland nooit zomaar zonder energie te zitten, al zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Als nieuwe bewoner heb je namelijk twee opties waar je uit kunt kiezen. Wil je weten wat die zijn? Lees dan verder..

 

OPTIE EEN – ENERGIECONTRACT MEEVERHUIZEN

Woon je momenteel in een woning en heb je al een energiecontract op eigen naam staan? Dan is het voor de hand liggend dat je dit energiecontract meeverhuist. Dit moet je tenminste twee weken voor de verhuizing doorgeven aan je energieleverancier en tegenwoordig kan dat vaak gemakkelijk online.

 

VOORSCHOTBEDRAG BEPALEN

Houdt er rekening mee dat de hoogte van het maandelijkse voorschotbedrag kan veranderen. De hoogte van het voorschotbedrag hangt af van diverse factoren, waaronder de samenstelling van het huishouden, de grootte van de woning en het energielabel. Tot slot wordt het energieverbruik van de woning over de afgelopen drie jaar bekeken.

 

Let op: het bedrag dat je betaald is slechts een voorschot. Dit betekent dat als je voorschotbedrag te laag stond en je meer hebt verbruikt, je zal moeten bijbetalen. Verbruik je echter minder en stond je voorschotbedrag te hoog? Dan krijg je geld terug.

 

OPTIE TWEE – NIEUW ENERGIECONTRACT AFSLUITEN

De verhuizing naar een nieuwe woning is het beste moment om te kijken naar je opties en wellicht een beter energiecontract afsluiten. Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan is de kans groot dat je veel kunt besparen door over te stappen. Tarieven veranderen namelijk snel, en nieuwe klanten krijgen vaak een welkomstkorting. Ga energie vergelijken en kijk met welk energiecontract jij het goedkoopst uit bent.

 

Heb je al een contract lopen, maar ben je bij een andere leverancier goedkoper uit? Controleer dan of je bij je huidige energieleverancier een opzegvergoeding moet betalen wanneer je het bestaande contract beëindigt. Laat je hierdoor echter niet direct afschrikken; het kan ook zijn dat je ondanks de opzegvergoeding nog steeds goedkoper uit bent bij de nieuwe leverancier. Lees hieronder de regels bij het afsluiten of beëindigen van een energiecontract:

Opzegvergoeding energiecontract

  • Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum), dan mag je energieleverancier je geen opzegvergoeding/ boete in rekening brengen.
  • Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd (met einddatum) en wil je voor die einddatum naar een andere energieleverancier overstappen, dan mag de oude energieleverancier een opzegvergoeding/ boete bij jou in rekening brengen omdat het energiecontract tussentijds wordt verbroken.

 

Kijk in je energiecontract of in de algemene voorwaarden van de energieleverancier. In de meeste gevallen zal de energieleverancier een opzegvergoeding/ boete in rekening brengen als je meer dan 2 maanden voor het einde van je energiecontract overstapt. Als je het risico op een opzegvergoeding/ boete wil vermijden, stap dan binnen 6 tot 8 weken voor het einde van je contract over naar een nieuw energiecontract. De energieleverancier mag dan geen opzegvergoeding/ boete in rekening brengen.

 

METERSTANDEN DOORGEVEN

Of je nou een nieuw energiecontract afsluit of niet; zorg ervoor dat de huidige energieleverancier op de hoogte is van de meterstanden van je oude en nieuwe woning. Doe dit gelijk op de dag van de sleuteloverdracht door dit online aan je nieuwe of bestaande leverancier door te geven. Als je een slimme meter hebt, kunnen de meterstanden automatisch uitgelezen worden. In dat geval hoef je deze dus niet zelf door te geven. De energieleverancier stuurt je een eindafrekening van de energie die je verbruikt hebt in je oude woning.

 

Meer informatie? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Administrator

Reactie

Loading Facebook Comments ...